Kérdése van?  +36203155922

Kiszállítás 990 Ft-tól!

Blog

5 + 1 érdekes tény, amit érdemes tudni az igazgyöngyökről

Anna
5 + 1 érdekes tény, amit érdemes tudni az igazgyöngyökről

Ezeknek az izgalmas információknak a tudatában, úgy érzem még nagyobb csodálattal és tisztelettel kell tekintenünk a gyöngy ékszerekre. Ezek a gyöngyszemek a történelmet és a gazdaságot is szimbolizáljak. Ezek a kis csodák formájukat tekintve félgömb, csepp, esetleg hordó alakúak, és a teljesen formátlanok pedig barokk gyöngyszemek.

  1. A gyöngy iparszerű tenyésztésének módszerét a japán Mikimoto Kökichi dolgozta ki. Először 1893. július 11-én sikerült mesterségesen tenyésztett gyöngyöt előállítania. 
  1. A Magyar Szent Koronát 24 borsónyi és 204 kis gyöngy díszíti. 
  1. A rómaiak úgy tartották, hogy gyöngy misztikus erővel és gyógyító hatással bírt. Az asszonyok, hogy nyugodt legyen az álmuk, a párnájuk alá gyöngyöt tettek, és gyakran a ruháikba is varrtak egyet. A régi Rómában a gyöngy a társadalmi megbecsülést is jelképezte, ezért a gyöngyékszer viselése csak a társadalmi ranglétra bizonyos szintje fölött volt megengedett. 
  1. A gyöngy szót anyanyelvünk egyik legszebb szavaként tartják számon. Kosztolányi Dezső a legszebb tíz közé sorolta olyan szavakkal együtt, mint a láng, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír. 
  1. Az egyiptomiak olyan nagyra becsülték életükben megszerzett gyöngyszemeiket, hogy azokat minden esetben együtt temették el velük. 

5+1 A középkorban a nemesi családok leányainak volt kedvelt ékszere, mert az ártatlanságot, tisztaságot szimbolizálta, míg a katonák a háborúkba vitték magukkal talizmánként, mert abban hittek, hogy megvédi őket a sérülésektől.